Sfantul Sisoe este sarbatorit pe 6 iulie. Cine a fost Sfantul Sisoe
Sfantul Sisoe este sarbatorit pe 6 iulie. A fost o persoană istorică, şi nu un personaj. Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare a trăit într-una dintre mănăstirile pustiului egiptean, la începutul secolului al IV-lea. A fost continuatorul unei mari tradiţii monastice a Sfântului Antonie cel Mare.
La puțin timp după moartea Sfântului Antonie, părintele Sisoe s-a hotărât să meargă într-un loc liniştit. Acolo si-a trait viaţa doar pentru Dumnezeu. A intrat în pustie şi nu a mai ieşit 72 de ani. Sfântul Sisoe a preferat calea simplităţii.
6 iulie – sarbatoarea Sfantului Sisoe
Nu avea învăţături mari ori teologice, ci cuvinte simple. După 72 de ani de pustie, Patericul a memorat 52 de întâmplări şi cuvinte înţelepte ale Sfântului Sisoe cel Mare. Astea sunt cele mai importante mărturii rămase despre sfinţia sa:
* „Un frate a întrebat pe stareţ, pe fericitul Sisoe, zicând: Ce voi face, părinte, căci am căzut în păcat? Stareţul a răspuns: Scoală-te, fiule, şi te vei mântui. Zis-a fratele: Dar, după sculare, iarăşi am căzut. Stareţul a zis: Scoală-te iarăşi. Fratele i-a zis: Apoi, până când va fi căderea şi scularea mea? Stareţul a răspuns: Până ce sfârşitul te va ajunge şi te va găsi ori în cele bune, ori în cele rele. Deci, totdeauna se cade să petrecem în sculare, ca într-aceea să ne ajungă sfârşitul”.
* „Unui frate, făcându-i-se strâmbătate de către alt frate, a venit la avva Sisoe și i-a zis: Mi s-a făcut strâmbătate de cutare frate și eu voi să-mi fac izbândă. Iar bătrânul îl ruga, zicând: Nu, fiule, ci lasă mai bine la Dumnezeu izbânda. Iar el zicea: Nu voi înceta, până nu voi face izbândă. Şi a zis bătrânul: Să ne rugăm, frate! Şi sculându-se, a zis bătrânul: Dumnezeule, nu mai avem trebuință de Tine ca să porți grijă pentru noi, căci noi ne facem izbânda noastră. Deci, aceasta auzind fratele, a căzut la picioarele bătrânului, zicând: Nu mă mai judec cu fratele, iartă-mă!”
* „Se spune despre avva Sisoe Tebeul că, după ce ieșea de la biserică, îndată se repezea la chilia sa, pășind iute și asemănându-se cu unul care fugea. Iar unii din cei ce-l vedeau că făcea aceasta, ziceau: drac are. Dar el, făcând lucrul lui Dumnezeu, nu lua aminte la cei ce vorbeau despre el”.
Viata Sfantului Sisoe
Sfantul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfantului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca. Bolnavii se vindecau, mortii inviau si duhurile dispareau. Sfantul Sisoe postea mult, nu manca cu zilele. Intr-o zi, s-a intalnit cu un tata. Isi tinea in brate fiul mort.
A intrat cu trupul micutului in chilia Sfantului Sisoe. A cazut la pamant pentru binecuvantare. Si-a lasat fiul la picioarele sfantului. Acesta nu stia ca baiatul e mort: – Ridica-te si du-te afara! Dupa ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat si a iesit. Cuviosul Sisoe a trecut la cele vesnice in anul 429.
Troparul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare
Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Condacul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare
Arătatu-Te-ai astăzi…
Sihăstrind, înger pe pământ te-ai arătat, luminând, cuvioase, gândurile credincioşilor cu dumnezeieşti semne totdeauna. Pentru aceasta, pe tine, Sfinte Sisoe, cu credinţă te cinstim.